marți, 29 septembrie 2009

    Se cunoaste de cand lumea cum ca uleiul de masline are proprietati benefice pentru organism datorita continutului sau in antioxidanti si in acizi grasi (AG) esentiali.
    Recent insa pe piata romaneasca au patruns un tip de ulei de masline, in fine daca se poate numi asa care este total contraindicat datorita procesarii sale excesive. Sa cunoastem astfel tipurile de ulei de masline de pe piata romaneasca si sa facem diferenta atunci cand suntem langa raft si punem in balanta calitatea si pretul.

Ulei de masline- tipuri


VIRGIN - obtinut doar prin procedee mecanice, prin presare la rece a maslinelor, nu foloseste solventi chimici si nici nu este incalzit la temperaturi mari pentru a-si pierde calitatile.
Extravirgin - poseda un nivel de aciditate de sub 1% de AG liberi si are un gust perfect, este filtrat si fara impuritati;
Virgin - nivel de aciditate =1-2% de AG liberi;

PUR sau simplu ULEI DE MASLINE - un amestec intre uleiul rafinat si virgin, cu aciditate sub 1,5% AG liberi;

RAFINAT sau LIGHT - este uleiul procesat la temperaturi ridicate;
                                                     
ULEI de tip POMACE sau «de SANSA de masline» - Este ulei obţinut  prin rafinarea pastei ramase dupa presare, pasta numita pomace.Se extrage cu solventi organici precum hexanul. In ciuda pretului mic, este total contraindicat si nesanatos, asa ca nu va lasati pacaliti.

!!! MITSe zice ca uleiul de masline extravirgin nu se foloseste la prajit pentru ca odata cu incalzirea se transforma intr-un produs toxic.
    Conform unui articol de pe NCBI, spaniolii au supus uleiul de masline extravrigin la 180 grade timp de 36 ore si au comparat compozitia chimica a uleiului dinainte cu cel de dupa prajire. Au constatat o degradare a flavonoizilor si vitaminei E, dar acizii grasi nu au suferit modificari.
   Desi prin prajire se pierd unele calitati ale uleiului, asa cum se intampla si cu legumele prin fierbere, nu se obtin produsi nocivi pentru organism. Asa cum se stie uleiul de masline contine foarte multi acizi grasi mononesaturati precum acidul oleic si mai putin acizi grasi polinesaturati care sunt instabili termic, asa cum contine uleiul de floarea-soarelui. In plus contine foarte multi antioxidanti care previn degradarea lanturilor de acizi grasi. In niciun caz in tigaia de acasa nu vom obtine prin incalzire nici acizi grasi saturati nici AG trans cancerigeni care se obtin de obicei in procesul de saturare a uleiului de floarea-soarelui prin hidrogenare la 250-400g, rezultand margarina.

Proprietati chimice :

Continut
AG mononesaturati
  • acid oleic – 55-85%
AG polinesaturati (AGPN)
  • acid linoleic - omega6 - 9%
  • acid linolenic - omega3 - 1%
  • proportia sanatoasa de AGPN este de 10:1 omega6:omega3
Antioxidanti
  • flavonoizi - anti cancer, previn bolile de inima si HTA, vindeca arsurile solare
Punctul de inghet - 12grade - prin inghet isi conserva proprietatile mai mult timp
Punctul de ardere (la care acizii incep sa se descompuna) este de 220 grade pt cel extravirgin si este invers proportional cu cantitatea de AG liberi (conform consiliului international al uleiului de masline) in timp ce prajirea alimentelor se realizeaza in mod normal la 180 grade.


Utilizare:

 
     Pastrarea uleiului de masline se face in sticle de culoare inchisa, ferite de lumina si caldura, cat mai compacte, la rece si chiar la frigider. Cristalizeaza in ace fine la temperaturi joase, dar isi pastreaza mai bine proprietatile, revenind la normal cand este readus la temperatura camerei.
    Se poate folosi de 4-5 ori la prajit, stiindu-se calitatea sa de a forma o pelicula izolanta cu alimentele, astfel nici acestea nu se imbiba cu mult ulei, nici uleiul nu imprumuta din continutul alimentelor.
    Desi uleiul extravirgin rezista la incalzire este de preferat utilizarea uleiului de masline rafinat sau pur pentru prajeli, ulei care deja este supus temperaturilor ridicate si care are un pret mai scazut.


Calitatile uleiului de masline :
  • Scade LDL - colesterolul prin continutul scazut de AG saturati
  • Creste HDL -  colesterolul prin AG polinesaturati esentiali omega6 - omega 3 in raport de 10:1
  • Acizii omega 3 previn bolile cardiovasculare dar in cantitati mari favorizeaza cancerul de prostata si degenerescenta maculara, raportul omega6-omega 3 de 10 :1 in alimentatia zilnica este cel recomandat de medicii nutritionisti
  • Efecte protectoare in ulcer si gastrita
  • Stimuleaza secretia biliara si pancreatica prevenind litiaza

Tratament minune:
  • In caz de diskinezie biliara – 2 lingurite de ulei de masline extravirgin dimineata pe stomacul gol cu 20’ inainte de masa
  • Constipatie 20-40 ml ulei de masline seara la culcare
  • Masca pentru par regenereaza varfurile despicate, face parul mai matasos si te scapa de matreata                                                          O data sau de doua ori pe luna, cu 30 minute inainte de baie, pune 30ml ulei de masline intr-o cescuta impreuna cu un galbenus de ou, amesteca si aplic-o ca o masca, masand si scalpul. Lasa 30 minute sa actioneze apoi spala bine cu sampon.
  • Masca hidratanta pentru fata pentru tenul uscat: 10 ml ulei, galbenus de ou si 1 lingura de miere
  • Pentru a fortifia unghiile si reducerea cuticulelor - pune-ti degetele timp de 10 minute in ulei de masline o data pe saptamana
  • Coate aspre - taiati o lamaie in doua, aplicati putin ulei de masline pe cele doua jumatati si apasati pe coate timp de 10 minute.
  • Pentru maini catifelate masati-le cu ulei de masline amestecat cu o lingura de zahar.                         
  •                                                                                                                                               Pentru cei ce vor sa se informeze mai mult

1 comentarii:

Unknown spunea...

Uleiul de cocos este una dintre cele mai bune alegeri pentru gătit. Eu pe acesta îl folosesc de mult timp: http://slabestecorect.blogspot.ro/2016/04/ulei-de-cocos-rafinat-versus-ulei-de.html

Trimiteți un comentariu